tiistai 22. heinäkuuta 2014

Coyote River


NIMI: Coyote River
VUOSI: 2005 - (jatkuu)
TARINA/KUVITTAJA: Chris McKinley

Coyote River on vähän aikaa sitten arvostellun Associated Student Bodies -sarjakuvan kuvittajan toinen sarja. Tähän mennessä numeroita on julkaistu kolme, viimeisin vuonna 2007. Vaikuttaa pahasti siltä, että artisti on heittänyt hanskat tiskiin Coyote Riverin suhteen. Toivon kovasti sarjan kuitenkin jatkuvan näin monen vuoden tauon jälkeenkin, koska tykästyin sarjaan ja pidin sitä Associated Student Bodiesia parempana.

Nuori Charles -jänis on tehnyt töissään liiankin paljon ylitöitä eikä ole pitänyt ollenkaan lomaa, mikä huolestuttaa hänen pomoaan. Pomo lähettää Charlesin viikon lomalle syrjäiselle karjatilalle, josta on tullut turistikohde kaupunkilaisille, jotka haluavat leikkiä cowboyta. Nurisevan Charlesin on pakko yrittää saada viikkonsa karjatilalla kulumaan jotenkin, vaikka ikävöi kaupungin sykettä eikä sopeudu maaseudulle. Coyote Riverillä Charles kuitenkin tapaa keski-ikäisen Buck -suden (vai kojootin?), joka työskentelee karjatilalla. Näille kahdelle hyvin erilaiselle heebolle syntyy jonkinlainen romanssi.



Suhde alkaa vain harmittomana paneskeluna. Kumpikin tietää Charlesin lähtevän viikon kuluttua ja muutenkin miesten ikä- ja taustaerot vaikuttavat liian suurilta. Kuitenkin päivien kuluessa kumpikin heistä kiintyy toisiinsa huomaamatta. Buck olisi valmis muuttamaan Charlesin kanssa kaupunkiin, mutta nuori Charles pelästyy moista ja ei vaikuta olevan valmis seurustelemaan vakavasti Buckin kanssa. Kolmas ja tähän mennessä viimeinen osa loppuu raivostuttavaan cliffhangeriin, jossa Buck on tunnustanut rakkautensa Charlesille ja Charles lähtee järkyttyneenä karkuun.

Mukana on myös kiinnostavia sivuhahmoja. Päähenkilöiden touhut ovat aiheuttaneet kränää karjatilan muiden työntekijöiden kanssa, koska Buck on alkanut laiminlyödä tehtäviään ja on meinannut jäädä kiinni kesken homostelun turisteille. Buckin vanha työkaveri Shane saa tästä tarpeekseen ja menee avautumaan pomolle, mutta saakin itse potkut suvaitsemattomuutensa vuoksi. Kaksi muuta työntekijää taas alkavat tuntea toisiinsa vastahakoisesti vetoa päähenkilöiden esimerkin innoittamina.



Tarina etenee hyvällä tahdilla, välillä on pidempiä kohtauksia joiden aikana hahmot saavat tuotua ajatuksensa kunnolla esille ja lukija pääsee mukaan syrjäseudun tunnelmaan. Kaikkien hahmojen motiivit tuntuvat luonnollisilta. Buck on karismaattinen ja kokenut, mutta myös raihnainen ja vähän yksinkertainen. Yksinäinen Charles tuntee häneen seksuaalista vetoa, mutta tuskin saa mieheltä älyllistä haastetta. Lukija ymmärtää miksi pari tuntee toisiinsa vetoa, mutta ymmärtää myös miksi heidän suhteensa vaikuttaa toivottomalta pitkällä tähtäimellä. Myöskään sarjakuvan "pahis" Shane ei jää vain homovastaiseksi kiihkoilijaksi, vaan hänelläkin on oikea syy ärsyyntyä päähahmojen toimista, hän joutuu vähän väliä tekemään ylitöitä Buckin laiminlyöntien takia.

Vahvan tarinan ohella parasta sarjassa on kenties sen huumori. Hahmojen ronski huulenheitto oikeasti naurattaa ja ainakin itse nautin maalaisten erilaisen puhetyylin lukemisesta. Kuvitukseen on myös sinne tänne laitettu hölmön näköisiä yksityiskohtia. Hahmot ovat erittäin ilmeikkäitä ja heidän reaktionsa toistensa puheisiin ovat monesti hauskoja. Coyote Riveriä alettiin tekemään ennen Brokeback Mountainin ilmestymistä ja McKinley katsoi elokuvan kuullessaan siinä olevan paljon samankaltaisuuksia hänen sarjaansa, hämmästyen itsekin yhteläisyyksiä. Niinpä kolmosnumerossa hahmot puhuvat "siitä elokuvasta" useamman kerran ja sarjakuvaan on saatu luontevasti mukaan viittauksia elokuvaan.



Täytyy sanoa, että tykästyin tähän sarjaan täysillä. Tarinassa on sopiva annos oikeasti hauskaa huumoria, vähän erilaisempaa romantiikkaa ja hyvin suunniteltuja hahmoja. Karjatila on kiinnostava ympäristö tarinalle, etenkin kun viime aikoina olen lukenut lähinnä opiskeluun liittyviä furrytarinoita. McKinleyn kuvitus on kehittynyt huimasti ASB:n ajoista. Coyote Riverissä kuvitus on erittäin sulavaa ja luontevan näköistä, taustalla on aina silloin tällöin erikoisia yksityiskohtia, mutta suureksi osaksi taustat ja hahmot ovat mukavan selkeiksi piirrettyjä.

Olen hyvin pettynyt jos sarja ei enää jatku. Coyote River on kerrankin rakkaustarina josta en osaa sanoa miten se päättyy. Hahmot saattavat hyvinkin päätyä omille teilleen, mutta saisinpa tietää varmuudella!

TÄHDET: ****


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti