maanantai 21. heinäkuuta 2014

Associated Student Bodies

Kansi by Baron Engel
NIMI: Associated Student Bodies
VUOSI: 1998 - 2000
TARINA: Lance Rund
KUVITTAJA: Chris McKinley, sekä vierailevia taiteilijoita

ASB on yksi tunnetuimmista ja tärkeimmistä furrysarjakuvista. Se ei ole mikään mestariteos, mutta on saavuttanut mainetta olemalla pitkäkestoinen, viihdyttävä ja samaistuttava. Suuri osa furryfandomin jäsenistä on ASB:n hahmojen ikätovereita, taistelemassa hahmojen kanssa samojen ongelmien parissa. Sarja on sekoitus kevyttä komediaa ja draamaa. Sarja keskittyy seuraamaan opiskelijoiden college-elämää, heidän suhteitaan (sekä vakavempia että yhden yön hairahduksia), sekä muun maailman suhtautumista heidän homoseksuaalisuuteen.

Paljon ASB:n vaikutusvallasta kertoo sekin, että se lienee ainut furrysarjakuva joka on saanut oman kokopitkän parodiaversionsa, joka on jopa painettu ja myynnissä. Tämä parodiasarjakuva on Incontinet Student Bodies, jonka hankkimista harkitsen vaikka se keskittyy lähinnä itselleni vastenmieliseen fetissiin. Siinä missä ASB:ssä päähenkilö laitetaan asumaan kenties epärealistisesti täysin homojen asuttamassa asuntolassa, ISB:ssä päähenkilön asuntolan kaikki muut asukit ovat vaippafetisseistä kiinnostuneita. Parodiaversiosta on otettu netissä jo tuttu bawwwww-reaktiokuva.




Tarinan päähenkilö on leijona Daniel, joka tarinan alussa aloittaa collegen ja joutuu asumaan lähes pelkästään homojen asuttamassa asuntolassa. Daniel on hyvin kokematon ja naiivi, eikä tähän asti ole ollenkaan ajatellut omaa seksuaalisuuttaan. Kun hänen kämppiksensä Marcus -susi alkaa lähennellä häntä joutuu Daniel viimein pohtimaan orastavaa homouttaan. Asuntolan ilmapiiri on avoin ja kannustava Danielia kohtaan ja heti ensimmäisellä viikolla koulun edessä kulkee myös prideparaati. Daniel nopeasti hyväksyy homoutensa ja alkaa seurustella Marcuksen kanssa. Valitettavasti kaikki koulun oppilaat sekä Danielin uskovaiset vanhemmat eivät katso pojan touhuja yhtä suopeasti.

Daniel hahmona ei sytyttänyt minua yhtään. Hän on melkoinen hiirulainen ja ainakin aluksi täysin muiden johdateltavissa. En myöskään tajunnut miten muut hahmot kokivat hänet viehättävänä, mielestäni Daniel kun on varsin typerän näköinen naurettavan toiselle puolelle kaartuvan liiskalettinsä kanssa, suureksi osaksi hänen naamansa näyttää myös lähinnä hiiren kuin leijonan naamalta. Tarinan loppupuolella hän onneksi miehistyy vähän ja ei enää anna muiden päättää hänen asioitaan hänen puolesta. Marcuksen hahmo saa ilahduttavasti osakseen hyvää hahmonkehitystä, mutta en vaan tajua mitä hän näkee Danielissa.

Onneksi mukana on paljon kivoja sivuhahmoja, joten Danieliin ja Marcukseen ei tarvitse vain keskittyä. Erityisesti pidin Rickyn ja Stevenin sivutarinasta. Ricky on korostetun tyttömäisesti pukeutuva ja käyttäytyvä pesukarhu, joka on täysin ihastunut Steven -collieen. Steven kuitenkin on umpihetero, vaikka samassa asuntolassa asuukin. Timothy -mangusti on melkoinen tiukkapipo ja aina paasaamassa homojen oikeuksista, hauskana yksityiskohtana hänen t-paitansa teksti vaihtuu joka paneelissa. Gerald -kissa on synkkä gootti, jonka runoiluja eivät muut jätkät arvosta. Sivuhahmoilla on mukavasti persoonallisuutta ja omia pieniä sivutarinoitaan, mutta valitettavasti muutama asuntolan asukki jää täysin tuntemattomiksi.

By Roz Gibson
By Terrie Smith
By Terrie Smith
Kuvituksesta vastaa pääosin Chris McKinley, jonka aluksi haparoiva jälki paranee selkeästi loppua kohden. Loppupuolella hänen kuvituksensa on mukavan selkeää ja ilmeikästä. Tarinan kuvittamiseen on osallistunut myös muutamia vierailevia tähtiä, eniten vierastaidetta on erittäin lahjakkaalta Terrie Smithiltä. Hänen sarjakuviaan on aina ilo lukea, hän jopa sai Danielin hiukset näyttämään hyviltä. Muita piirtäjiä ovat olleet Jonas Silver, Frank Gembeck, Chuck Davies, Zjonni ja Roz Gibson. Näistä ainoastaan Chuck Daviesin ja Roz Gibsonin sarjakuvat tekivät jonkinalaisen vaikutuksen. Daviesin tyyli on hyvin erilainen ja mielenkiintoinen, mutta hänen tekemänsä sarjakuvat olivat kumpikin vain yhden sivun pituisia pätkiä.

ASB oli erittäin mukava lukea läpi. Koko sarja on vuonna 2004 koottu yhteen Yearbook -nimiseen kirjaan, kirjaan on myös saatu mahtumaan luonnoksia, aiempien irtonumeroiden kansia sekä erittäin kivana lisänä tekijöiden kommentteja sarjasta. Kirja on lähes 300 sivuinen.

Juonellisesti ASB on hyvin tyypillistä kevyttä collegekomediaa. Lukijan mielenkiintoa pidetään yllä jatkuvasti vilahtelevilla peniksillä ja seksikohtauksilla, mutta näissä on yleensä mukana niin paljon huumoria etten osaa laskea tätä suoranaiseksi pornoksi. Juoni varmasti uppoaa nuoriin homoihin, koska tarinassa käydään läpi seksuaalisuuden löytämistä ja hyväksymistä, myös asuminen pelkästään muiden homojen kanssa tuntuu tekijöiden haaveilulta ilmapiiristä, jossa oma seksuaalisuus on normi ja ei ole mitenkään ihmeellistä vapaasti halailla ja pussailla toisia randomisti käytävällä. Tarinan uskottavuus kärsi mielestäni liikaa kohtauksessa, jossa asuntolan väki järjestää uuden vuoden kunniaksi homo-orgian asuntolassa. Tämä vaikutti jo liikaa tekijöiden omilta fantasiahaaveiluilta. Kaikki hahmot eivät normaalisti tulleet toimeen toistensa kanssa kitkattomasti, moni hahmoista oli jo selkeästi parisuhteessa ja kyseinen orgia ei tuntunut vaikuttavan hahmokemioihin mitenkään myöhemmin. Minun on vaikea kuvitella, että koko asuntolan väki olisi suostunut ottamaan osaa tälläiseen orgiaan, oli ilmapiiri vaikka kuinka avoin normaalisti. Ehkä takerrun tähän yhteen kohtaukseen liikaa, mutta muuten sarjakuva pysyi melko realistisena. Sarjakuvan pituuden ansiosta melko kevyenä alkanut tarina saa pikkuhiljaa mukaansa kiitettävän syvällistä tavaraakin, eivätkä hahmot jää vain karikatyyrin tasolle.

TÄHDET: ***1/2



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti