perjantai 21. maaliskuuta 2014

Grimms Manga


NIMI: Grimms Manga
VUOSI: 2007
KUVITTAJA: Kei Ishiyama

Ostin tämän pokkarin aikoinaan Saksasta, mutta sarjan ensimmäiset kaksi osaa on sittemmin julkaistu myös Suomessa. Sarjaa on ilmeisesti enemmänkin, mutta en löytänyt muista osista kunnolla tietoa. Suomessa sarjaa julkaisi Pauna Media Group joka on sittemmin kadonnut kuin pieru Saharaan, joten jatkoa ei ole luvassa Suomeksi ellei joku toinen firma ota sarjaa vastuulleen, mikä on epätodennäköistä.

Sarja kertoo uudelleen tunnettuja Grimmin veljesten satuja, välillä ottaen paljonkin taitelijan vapauksia tarinan suhteen. Mukana on myös satuja jotka eivät ole aivan yhtä kuuluisia kuten esimerkiksi kannen Punahilkka, tai ainakin sellaisia joista itse en ollut ennen lukenut. Tämä on todella iso plussa, on mukavaa lukea vanhoja klassikoita uudelleen kerrottuna mutta vielä mukavampi tutustua vanhoihin satuihin jotka jostain syystä ovat menneet aikoinaan yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos.




Ensimmäisessä pokkarissa koiraeläimiä esiintyy merkittävässä roolissa kahdessa tarinassa, toisessa pokkarissa näkyy susia vain ohi mennen. Ensimmäisen pokkarin aloittaa ehkä kuuluisin Grimmin satu Punahilkka, tässä versiossa susi ihastuu Punahilkkaan. Seuraavissa tarinoissa (Tähkäpää, Hannu ja Kerttu, Kaksitoista metsästäjää) koiraeläimiä ei ole, mutta taas lopun pidemmässä tarinassa Kaksi veljestä esiintyy kettuja sivuhahmoina.

Kuvitus tässä sarjassa on aivan upeata, välillä mukana on mangan ja animen syöpää eli chibihahmoja, mutta näitä onneksi ei ole mukana häiritsevän paljon. Tekijän jälki on todella selkeätä seurata ja siinä on juuri sopivasti yksityiskohtia. Monesti ärsyttää kuinka mangan tekijät keskittyvät vain ihmisten piirtoon ja mukana vilahtavat eläimet ovat joko assistenttien piirtämiä tai sitten jokin nopea sutaisu sinne päin. Tässä mangassa kaikki elementit hahmoista taustoihin ovat komeasti toteutettuja. Mukana olevat värisivut ovat etenkin tosi nannoja.




En ihan lämmennyt sarjassa olevalle huumorille joka on selvästi nuoremmille suunnattua ja ei oikein sovi alkuperäistarinoiden synkkyyteen. Kokonaisuutena kuitenkin sarja on omasta mielestäni hyvin onnistunut ja harmittaa että näiden julkaisu jäi Suomessa kesken.

Jotkin tarinat tuntuvat vähän töksähtävän lyhyiltä, verrattuna vaikka tuohon Kaksi veljeä-tarinaan joka on saanut kaksi lukua. Tarinoiden välillä on hieman tasoeroja, mutta se on ihan odotettavaa.

TÄHDET: ****


2 kommenttia:

  1. Onko siis tästä toinenki osa myytävänä suomen kielellä? :0 omistan itse ensimmäisen ja rakastan sitä mutta en löydä mistään tokaa osaa muulla kuin saksan tai japanin kielellä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mitään hajua :I Mangan julkaisi suomeksi Pauna Media Group, joka on sittemmin kadonnut (konkurssi?) ja moni sarja jäi kesken. Itse luin PMG:n suomentamaa Gravitationia, joka jäi pahasti kesken ja toki se hieman vituttaa.

      Poista