perjantai 21. helmikuuta 2014

White Fang (sarjakuva)


NIMI: White Fang
VUOSI: 1991 (arvio)
KUVITTAJA: Sparky Moore
TARINA: Bobbi JG Weiss, Jack Londonin kirjaan perustuen

White Fang-elokuvan ilmestyessä elokuvaa promotoimaan tehtiin näköjään sarjakuvakin. Sarjakuva seuraa elokuvan tapahtumia lähes täysin, sen sijaan että keksisi mitään uutta tai seuraisi alkuperäiskirjan tapahtumia.

Elokuvan katsoneille sarjakuva on lähestulkoon puuduttavaa lukea, sillä kaikki paneelit tuntuvat tutuilta elokuvasta eikä omaa mielikuvitusta juuri ole käytetty.




On pieni ihme mikäli tarina ei ole ennestään tuttu lukijalle. White Fang on vapauteen syntynyt koirasusi joka päätyy ihmisten omistukseen, aluksi ankaran mutta oikeudenmukaisen intiaanipäällikön työkoiraksi, sitten koirataistelijoiden kynsiin ja lopulta se löytää rakastavan ja ymmärtävän kodin nuoren kullankaivaja Jack Conroyn luota. Londonin kirjassahan tosin tarina loppuu eri lailla, siinä ei nuoreen yleisöön vetoavaa Jackiä ole, vaan White Fangin omistaa lopulta Weedon Scott joka vie koirasuden Kaliforniaan, missä se saa pentuja perheen collien kanssa.

Kuvitus tässä kirjassa on vähän aneemista. Se on realistista, mutta tälläistä realismia on totuttu näkemään lähinnä koulun biologian kirjoissa. Sparky Mooren kuvitus on hyvin persoonatonta ja kaikki ääriviivat on piirretty samalla yksitoikkoisella viivalla. Ääriviivojen paksuuden vaihtelu oikeasti tekee ihmeitä. Värityskin on mitään sanomattoman näköistä ja on selvää, että sarjakuva kyhättiin kiireessä markkinoimaan uutta elokuvaa. On kuitenkin kehuttava, että Mooren eläimillä ei ole mitään erityisiä anatomiavikoja.




Jack Londonin koiratarinoissa olisi ainesta ties kuinka eeppisiin sarjakuviin ja animaatioihin, mutta tähän mennessä olen nähnyt vain melko puolivillaisia esityksiä (ja näitä on PALJON). Kenties jossain on täydellä sydämellä tehty supersiisti White Fang -sarjis vain odottamassa löytäjäänsä. Ja ei, mielestäni Erämaan kutsu -anime ei ollut mitenkään ihmeellinen...

En oikeastaan keksi tästä yritelmästä enempää sanottavaa. Se ei ole mitenkään aivan paska huono, mutta mitään intohimoa sen tekoon ei ole käytetty.

TÄHDET: **



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti