maanantai 17. helmikuuta 2014

Taidepelikortteja - The Bestiary, Endangered Ark & Pathfinders



Keräilen koira-aiheisten sarjakuvien ja piirrettyjen lisäksi paljon muuta aiheeseen ehkä mutkan kautta liittyvää. Luonto, taide ja luontotaide ovat sydäntä lähellä. Aion aina silloin tällöin esitellä näitä tuotteita mikäli ne liittyvät edes jotenkin koiriin.

Olen aina ihaillut furrypiirien järjestämiä erilaisia projekteja (pelikortit, kalenterit, portfoliot, taidekirjat...) joihin osallistuu useampi mainetta niittänyt artisti luomaan yhden yhteisen kokonaisuuden. Toivoisin tälläisiä projekteja järjestettävän Suomen taidepiireissäkin. Furry-artistien tekemiä (muttei anthro-/furryaiheisia kuitenkaan) taidepelikorttipakkoja minulla on tähän mennessä kolme jotka esittelen nyt.

Otin jokaisesta pakasta yleisen kuvan sekä erikseen kuvasin kaikki pakassa esiintyvät koiraeläimet.


  The Bestiary

Kansi by Tess "Kenket" Garman, närhi by Ingrid "Graywolf" Houwers, norsu by David "Mutley" James, dodo by Roman "Mbala" Zenka, ahma by Angela Cosenzo ja karakali by Foxfeather Zenkova.
Kojootti by Heather "Kyoht" Luterman, harjasusi by Cara Mitten & Ava Jensen (yhteistyö), harmaasusi by Therese "Ailah" Larsson, vaippasakaali by Tess "Kenket" Garman ja punakettu by Dark Natasha.

The Bestiary valmistui vuonna 2006, 33 artistin voimin. Sen teemana ovat sekalaiset eläimet esitettynä symbolisessa, humoristisessa tai hengellisessä valossa. Eläinkirjo on laaja eikä siinä tunnu olevan juuri punaista lankaa (eläimiä on tavallisista ketuista ja hevosista deinonychukseen ja dodoon), mutta kuvia yhdistää kuitenkin että jokaiseen kuvaan on piilotettu kortin numero ja maa (eli pata/risti/hertta/ruutu).
The Bestiary on ollut virallisesti loppuun myyty kauan aikaa, mutta joillain artisteilla voi yhä olla muutamia kappaleita jäljellä. Pakkaa painettiin yhteensä 750.

TÄHDET: ***

Endangered Ark

Kansi by Amber "Vantid" Hill ja Foxfeather Zenkova (yhteistyö),  kultapanda by Luve, aasianleijona by Thornwolf, przewalskinhevonen by Heather Bruton, mustajalkahilleri by Sandra SanTara ja päivägekko by Synnabar.
Punasusi by Christy "Goldenwolf" Grandjean, punakettu by Blotch, dhole by Foxfeather Zenkova, afrikanvillikoira by Blotch ja etiopiansusi by J. L. Hirten.
Tällä pakalla onkin jo selkeämpi teema; uhanalaiset eläimet. Jokereina toimivat yleiset tuholaiset rotta ja kettu. Pakka valmistui vuonna 2009 ja sen tekoon osallistui 20 artistia. Osa myyntivoitoista meni hyväntekeväisyyteen eläimille. Korteissa on hyvä valikoima ikonisimpia harvinaisia eläimiä mutta myös vähemmän tunnettuja (ekosysteemeilleen kuitenkin aivan yhtä tärkeitä) uhanalaisia elukoita. Saatavuus on yhä hyvä virallisella sivulla.

TÄHDET: ****

Pathfinders - The Animal Totem Deck

Kansi by Balaa, skarabee by Thaily, pussihukka by Synnabar, alligaattori by Nara (ei minä), varislinnut by Ingrid "Graywolf" Houwers ja hevonen by Heather Bruton.
Afrikanvillikoira by Heather Bruton, susi by Khaosdog, ihmissusi by Khaosdog, punakettu by Miss Jen, kitsune by Kitsumi, dingo/dhole by Tamen ja koira by Autumn Sunrise.

Toisin kuin kaksi edellistä korttipakkaa Pathfinders ei sovellu perinteiseen pokerin pelaamiseen. Se on pikemminkin tarkoitettu ennustamiseen, joskin en jaksa uskoa kenenkään oikeasti käyttävän tätä muuna kuin koristeena. Pathfinders valmistui vuonna 2008 ja tekoon osallistui 39 artistia (haluan huomattaa että Pathfindersiin osallistunut artisti Nara ei ole minä!). Kortteja on yhteensä 83 ja ne on kuvitettu tyypillisimpien eläintoteemien perusteella. Jostain syystä karhutoteemi tosin puuttuu, vaikka pandat ovat saaneet oman korttinsa. Idea esittää eläintoteemien merkitys ja ominaisuudet korttipakan muodossa on hieno idea ja kuvitus on kaunista, joskin joidenkin taiteilijoiden taidoissa ja piirtämissä asetelmissa on toivomisen varaa. Pakan mukana tulee kaksi kirjanmerkkiä ja CD-ROM jossa on ohjeet pakan käyttämiseen. Pakkaa painettiin 1000 kappaletta ja saatavuus on nykyään huono.

TÄHDET: ****

Rakastan tälläisiä suuria projekteja jotka tuovat artisteja yhteen inspiroitumaan, innostumaan, yhdistymään ja ehkä tienaamaankin. Tälläiset projektit ovat monesti myös opettavaisia. Artisteille ne ovat mukava haaste, sillä vapaa-ajalla tuskin tulee piirrettyä koppakuoriasia, kirahveja ja manaatteja sun muita vähemmän suosittuja eläinaiheita.

1 kommentti: