torstai 16. tammikuuta 2014

Tetfol suden poika


NIMI: Tetfol suden poika (Le fils du Loup)
VUOSI: 1984
KUVITTAJA: Eric

Tämä olikin erikoinen löytö. Lyhyt albumi koostuu kahdesta ensimmäisestä Tetfol -tarinasta ja muuta ei sitten olekaan suomennettu ikinä. Tämä on harmi, tykästyin Tetfoliin heti.

Tetfol on susien kasvattama poika, joka elää yhä syntymäkylänsä lähettyvillä susilauman seassa. Puhekyvyn hänelle on opettanut vanha erakko vuorilla. Vuorille on ilmestynyt ihmissusi ja sen murhatessa ihmisiä epäilykset kohdistuvat vanhaan erakkoon. Toinen albumin tarina on irrallisemmalta tuntuva satumainen kertomus Tetfolin auttamasta ikivanhasta ritarista, joka pakenee viikatemiestä.



Yhden lyhyen albumin perusteella on hankala sanoa koko sarjasta kattavaa mielipidettä, mutta itse pidin pelkästään tämän perusteella sarjasta. Kertomuksissa on hienoa sekoitusta vanhaa folklorea ja realismia. Kuvitus on nykystandardeilla karkeaa, mutta hyvin toimivaa.

Ensimmäisessä tarinassa saatiinkin jo jotain jatkumoa tuleviin tarinoihin, ihmissuden omistuksessa oli samanlainen korvakoru kuin Tetfolilla. Harmi vain, että vain yksi albumi on suomennettu ja netistä ei helposti tästä vanhasta sarjasta löydy tietoa, joten näyttää epätodennäköiseltä, että saan ikinä ostettua tälle jatkoa kielellä, jota ymmärtäisin tarpeeksi. Myöskään itse taitelijasta on vaikea löytää infoa, pelkkä taiteilijanimi Eric kun on niin yleinen.



Juuri tämän kaltaisia tarinoita rakastan lukea. Tarinoita, jotka pohjautuvat paljolti paikalliseen folkloreen, mutta melko realistisesti kerrottuna. Pieni määrä hengellisyyttä ja mystiikkaa on myös hyvä lisä. Kuvitus ei ole kaikkien mieleen, mutta itse tykkäsin kyllä. Ericin kynänjälki on hieman personaallisempaa kuin monissa muissa ajan sarjakuvalehdissä. Luonto on kauniin näköistä.

Ihmissutta pitää myös kehua! Se on hieno! Ei mikään lyttynaaman näköinen karva-apina kuten Ihmissusi yössä. Se ei myöskään ole miljoona luotia kestävä superhirviö, vaan lihaa ja verta siinä missä muutkin olennot. Häntäkin löytyy.

TÄHDET: ****


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti