keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Balto III - Muutoksen tuulet


NIMI: Balto III - Muutoksen tuulet (Balto III - Wings of Change)
VUOSI: 2004
OHJAAJA: Phil Weinstein

*syvä huokaus*

Rahastus jatkukoon! Balto II:n jälkeen odotukseni olivat erittäin matalat kolmannen elokuvan kohdalla. Balto III alitti nekin. En uskonut sen olevan mahdollista, mutta niin kävi.

Tällä kertaa tarina keskittyy Balton Kodi-poikaan. Kodi oli yksi Balto II:ssa olleista pennuista joille löytyi ihmisomistaja. Toisin kuin Aleun tapauksessa Kodin ulkonäössä tai käyttäytymisessä ei ole viitteitä hänen pienestä määrästä sudenverta ja nuoresta uroksesta on tullut luotettava rekikoira postin kuljetuksessa. Ajat ovat kuitenkin muuttumassa uuden teknologian saapuessa Nomen syrjäkyläänkin. Lentokoneella saisi kuljetettua postit koiria nopeammin.



Heti aluksi huomasin Balton ja Jennan taas näyttävän itseltään, kakkos-osassa he olivat välillä järjettömän derpin näköisiä, heidän liikehdintä epäluontevaa ja muutenkin animaation taso oli notkahtanut suuresti ensimmäiseen Baltoon verrattuna. Kolmannen osan animaatio on huomattavasti parempaa, mutta silti ei lähelläkään ensimmäisen osan tasoa. Ehdin jo muuttua toiveikkaaksi, mutta tuo toivonkipinä tulisi pian sammumaan.

Elokuvan asetelma on hyvä, uusi teknologia versus luonnolliset menetelmät ja perinteet on hyvä teema josta voisi ammentaa paljon. On myös hienoa että Balto tuntuu hyväksyvän uudet menetelmät ja osoittaa tervettä kiinnostusta lentokonetta kohtaan vaikka juuri hänen kenties luulisi olevan sitä vastaan. Kodin taas nuorempana luulisi olevan kyllästynyt perinteisiin, mutta hän onkin valjakkotiiminsä kanssa kivenkovaan uutta postinjakelumenetelmää vastaan.


Kodin valjakko. Huomatkaa Kodin takana oleva narttu jonka design muistuttaa häiritsevän paljon Aleun designiä. Laiskuudella ei näköjään ole rajoja.

Kodin design on yksinkertainen sekoitus äitiään ja isäänsä. Hän muistuttaa mielestäni vähän liikaa Jennaa, punainen väritys kun on Balto-sarjassa voimakkaasti yhdistetty Jennaan eikä väritystä tavata muilla koirilla. Aleun kasvojen väritys oli sentään erilainen kuin Baltolla vaikka hän muutoin lähes identtinen olikin, mutta Kodin kasvojen merkit ovat aivan samanlaiset kuin Jennalla mikä on mielestäni laiskaa designiä. Kodin nenässä kuitenkin on selvät ääriviivat, aivan kuin aluksi olisi haluttu antaa Kodille hieman erikoisemmat kasvomerkit, mutta sitten ajatuksesta luovuttiinkin kesken kaiken.

See what I mean?

Hahmona Kodiin ei tutustuta yhtä syvällisesti kuin Aleuhun. Oikeastaan en saanut Kodin luonteesta juuri minkäänlaista kuvaa, muuta kuin että hän on vastuuntuntoinen ja kunnollinen peruskoira. Mutta tämä ei vain riitä jotta hahmo olisi kiinnostava. Aleu oli hahmona kiinnostava koska hän kävi läpi samanlaisia tunnontuskia susi- ja koiraverensä kanssa kuin Balto. Kodi tuntuu olevan täysin koira, eikä hänellä muutakaan kiinnostavaa konfliktia tai särmikästä luonteenpiirrettä ole. Elokuvassa vihjataan jotain siihen suuntaan että Kodi jää sankari-isänsä maineen jalkoihin, mutta tätä asiaa ei koskaan käsitellä elokuvassa kunnolla vaikka se olisi voinut tuoda juoneen kaivattua lisämaustetta.

Vaisuksi jäävän juonen ja päähahmon lisäksi paljon suurempi synti ovat sivuhahmot. Ensinnäkään minua ei kiinnosta ruman vanhan ajokoiranartun yritykset lihottaa itseään entisestään, ja vielä vähemmän kiinnostaa Boris-hanhen lemmenkuviot. Aaargh! Turhauttavaa. Viimeinen naula arkkuun oli elokuvan loppupuolella esiintyvä yli-aggressiivinen hirvi joka toistelee "you talkin' to me?"-lausetta. Anteeksi, mutta KUKA pikkulapsi tajuaa tämän vitsin? Ja eikö Taxi Driveriä ole jo tarpeeksi parodioitu?

Haluan katsoa koirista kertovaa piirrettyä mutta sen sijaan saan TÄTÄ!? 

Aleun jälkeen oli kuitenkin ihan mukavaa tutustua Balton muuhunkin jälkikasvuun, olisi ollut harmittavaa että kaikki ne kakkos-osan punaiset pennut olisivat olleet vain pelkkiä persoonattomia fillerihahmoja. Nyt sentään yhdellä heistä on oma elokuvansa, vaikkei se juuri mistään kotoisin ollutkaan. Kuitenkin olisi ollut mukavaa että tässä osassa oltaisiin edes vähän muisteltu Aleuta. Aleun elämästä villien susien kanssa saisi varmasti mahtavaa tarinamateriaalia, mutta sekin juonikuvio on täysin unohdettu ja elokuvassa on sen sijaan mieluummin keskitytty perseilyyn lemmenkipeiden hanhien kanssa.

En voi suositella tätä. Ainoana hyvänä puolena pidän animointia joka on selkeä parannus Balto II:een verrattuna, mutta tarinallisesti tämä on täyttä roskaa.

TÄHDET: *1/2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti