sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Kaze - Ghost Warrior


NIMI: Kaze - Ghost Warrior
VUOSI: 2004
OHJAAJA: Amadhia Albee

Kaze on tasan kymmenen vuotta sitten julkaistu lyhyt animaatio, jonka on tehnyt  Amadhia "Dreamsong" Albee (Kaze tehty entisellä nimimerkillä Timothy Albee). Albee loi Kazen vain kuudessa kuukaudessa, 5000 dollarin budjetilla ja teki työt kotikoneellaan. Hän oli vastuussa hahmodesigneistä, juonesta, animoinnista, ääninäyttelystä, ääniefekteistä ja musiikista, saaden apua vain muutamalta henkilöltä. Lopputulos on vaikuttava noin 20 minuuttinen pätkä, joka näyttää hyvältä yhä tänä päivänä. Kazen tarkoitus oli todistaa, että hyvälaatuista tietokoneanimaatiota pystyi tuottamaan itse pienellä budjetilla. Elokuvaa myytiin DVD:llä coneissa sekä elokuvan nettisivuilla, nyt se on katsottavissa ilmaiseksi Youtubessa. Valitettavasti elokuva on ladattu Youtubeen hyvin alhaisella laadulla, minkä takia tämän postauksen screenshotitkin ovat niin epäselviä. Amadhia Albee aikoo nyt kymmenen vuoden jälkeen elvyttää Kazen uudelleen ja suunnitteilla on jonkinlainen animaatiosarja, sekä kuvitettu audiodraama.

Kazen juoni sijoittuu kuvitteelliseen Japania muistuttavaan valtioon, joka on suistunut kurjuuteen kuningasperheen kuoltua kapinan yhteydessä. Vallan anastajat hallitsevat nyt maata epäoikeudenmukaisesti ja heidän alaisensa kiusaavat tavallisia kansalaisia. Legenda kuitenkin kertoo, että kuningasperheen yksi jäsen, Kaze, olisi selvinnyt hengissä. Näin onkin käynyt, tiikeri Kaze on nykyään hiljainen kulkurisoturi, jota vainoavat menneisyyden haamut ja liiankin kovat tunnontuskat oikeudenmukaisuudesta ja armeliaisuudesta.



Olen hyvin vaikuttunut Kazesta. Animointi siinä on aikakauteen ja budjettiin nähden erittäin taidokasta, mutta kuitenkin selvästi kotikutoista. Animointityyli on upean realistista ja Kazen furryt taitavatkin olla parhaita esimerkkejä miltä furryt saattaisivat oikeassa elämässä näyttää. Eläinten puhe ja ilmehdintä on aidon näköistä, eikä mitenkään liioiteltua. Myös liikehdintä on sulavaa suurimmaksi osaksi, mutta harmittavasti toimintakohtauksissa käytetään poikkeuksetta hidastusta ja epämääräistä sumennusta. Tätä Albee on puolustellut sillä, että halusi tietokoneanimaatioon mukaan animesta tuttuja toimintakohtauksien tekniikoita. Albee on yksin ääninäytellyt kaikkien hahmojen roolit. En todellakaan tiedä miten hän on tästä suoriutunut, sillä hahmot kuulostavat selkeästi eri henkilöiltä ja heidän äänensä sopivat hahmoilleen hyvin. Hänellä on hyvin miellyttävä ääni jota on mukava kuunnella.

Juonellisesti Kaze on hyvin kliseinen, mutta siitä puuttuu täysin seikkailusarjojen machomeininki. Kaze ei nauti taisteluista ja antaa vastustajilleen armoa, jopa lohduttelee heitä. Elokuvassa myös vihjattaisiin että Kaze olisi homo- tai biseksuaali. Hän on hiljainen ja ylivoimaisen taitava taistelija, mutta kuitenkin hyvin tunteellinen kuorensa alla ja jopa itkee elokuvassa. Hyvin lyhyen kestonsa aikana elokuva antaa päähahmostaan yllättävän syvällisen kuvan.



Elokuvassa on tietenkin omat ongelmansa. Kuten jo mainitsin, toimintakohtaukset elokuvassa ovat melko heikkoa antia. Tavernakohtaus tuntuu kestävän ikuisuuksiin ja sen alussa kuuluu vain taustamusiikkia, eikä hahmojen puhetta ollenkaan. Elokuva loppuu myös töksähtäen, luvaten täyspitkän elokuvan olevan tulossa. Erityisesti musta koira elokuvassa näyttää hyvin aidolta, mikä on turkin tummuuden ansiota. Muilla vaaleammilla hahmoilla turkin väri paljastaa liikaa turkin animoinnin puutteita ja aitouden illuusio kärsii tästä. Kohtaukset tapahtuvat lähes poikkeuksetta hämärässä ja sumeassa valossa, mikä lopulta alkaa tylsistyttää. Koko elokuvan ajan hahmot myös vähän väliä hohtavat epämääräisesti.

Odotan innolla uudistunutta Kazea, sillä jo tämä monen vuoden takainen lyhytelokuva on upea suoritus tekijältään. Uutta Kazea varten mukaan on tulossa kourallinen muita lahjakkaita tekijöitä ja itse Amadhia Albeekin on tässä ajassa varmasti kehittynyt taidoissaan roppakaupalla.

TÄHDET: ***


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti