lauantai 7. kesäkuuta 2014

Vartijat


NIMI: Vartijat
VUOSI: 2008 - (jatkuu yhä)
KUVITTAJA: Elli Puukangas, Pauliina Högman, Heidi Haataja
TARINA: Heikki Valkama

Vartijoita on kysytty jo hirveään moneen kertaan, lukijani ovat siis selvästi itsetuhoisia. Hups paljastin mielipiteeni teoksesta jo ensimmäisessä lauseessa. No, mikään salaisuus tuskin on, että suurin osa ihmisistä tuntuu pitävän Vartijoita floppina. Vartijat -kirjoja on tähän mennessä ilmestynyt kolme, joista JOKAISESSA on ollut uusi piirtäjä. Tämä kertonee jo aika paljon, lähtökohtana kun kuitenkin on ollut että sarjan olisi piirtänyt sama taiteilija. Tästä arvostelusta tulee hyvin pitkä, koska aion kirjoittaa pohdintoja jokaisen piirtäjän tyylistä.

Vartijat -sarjaa mainostettiin ensimmäisenä täysin suomalaisena mangana... mitä ihmettä tämä sitten tarkoittaakin, koska manga-sana on yleensä varattu vain japanilaisille sarjakuville. Titteli oli selvä myyntikikka, koska nämä Japanin ihmeet tuntuvat yhä myyvän kuin häkä Suomen teineille, laadusta riippumatta. Ensimmäinen Vartijat -kirja ulostettiin marketteihin vuonna 2008 ja muistan ostaneeni sen heti, koska halusin tietenkin tukea suomalaista sarjakuvaskeneä. Kaupassa pikakelauksella huomasin välittömästi että piirrostyyli ei ollut mieleeni, mutta kotona petyin vielä enemmän koska lähemmässä tarkastelussa oikeastaan kaikki kirjassa oli hosuttua.

Koska ensimmäinen sarjaan kaavailtu piirtäjä oli kieltäytynyt kunniasta, oli Sangatsu Mangalla kiire saada joku toinen kuvittaja tilalle. Valinta osui Elli Puukankaaseen, parhaimmillaankin melko keskinkertaiseen piirtäjään joka oli selvästi saanut hopeanuolitaudin. Mikä on hopeanuolitauti? Tämä pelottava syndrooma pakottaa hopeanuolifanin piirtämään puissa hyppiviä, kuperkeikkaiskuja tekeviä koiria rintalihaksilla. Tauti myös vaikuttaa piirtäjän tarinankerrontaan, tarinoissa alkaa esiintyä Hopeanuolesta tuttuja kliseitä ja juonikuvioita. Puukangas oli aiemmin tehnyt omakustanteen nimeltä Shunkashuutou 1 (lisää osia ei tainnutkaan ilmestyä), jossa pääosassa oli ainakin kannen perusteella maagisia peruspystykorvasusikoiria rintalihaksilla varustettuina. Valitettavasti en ole pystynyt haalimaan tätä teosta itselleni, mutta teoksen arvostelua voi lukea upeasta Finnish Comics Dissected -blogista.


Tämän tasoinen kuvitus on Puukankaalta varsin hyvää, mutta valitettavasti kuvituksen taso ei pysy tälläisenä koko kirjan verran.

Sangatsu Mangan valinta oli selvästi hätiköity, olen varma, että Suomesta olisi löytynyt kokeneempia ja parempia kuvittajia kuin vain Puukangas. Hitto, tiedän paljon loistavia piirtäjiä jotka varmasti mielellään osallistuisivat tälläiseen ammatilaisprojektiin. Mikä sitten Puukankaassa on niin vialla? Hänen viivatyöskentely on sekavaa ja hutaistun näköistä, tämä vain pahenee kirjan edetessä ja on jo varsin sietämätöntä toisessa kirjassa. Hahmojen anatomiat, pituudet, väritykset ynnä muut vaihtelevat ruudusta ruutuun. Kerri -kettu ei oikeastaan missään vaiheessa ole normaalin ketun kokoinen, vaan on jatkuvasti huskyn tai suden kokoluokkaa, tosin hänen pituutensa voi vaihdella radikaalisti ruutujen välillä. Myöskin hänen värityksensä vaihtelee, välillä hänen kuononpää on tumma, välillä ei. Välillä silmien alla oleva karva on valkoista, välillä oranssia. Hänen jalkansa voivat olla valkoiset, mustat, tai oranssit. Hahmot sarjassa ovat niin yksinkertaisia designeiltään, etten ymmärrä tälläistä vaihtelua. Puukangas ei myöskään ole kiinnittänyt paljoa huomiota taustoihin, vaan hänen Suomensa on aina hutaistua epämääräistä metsää ja ilmeisesti täynnä vuoristoja.

Luin jonkin lehtiarvostelun, jossa kehuttiin Puukankaan toimintakohtauksia. Tässäkin osa-alueella mielestäni hän on heikoilla, kuten alla olevasta kuvasta varmaan näkeekin:

Kas, sivullinen sotkua.

Sitten vielä epäsäännöllisestä kuvituksesta, esimerkkinä jälleen Kerri. Kerrin ensiesiintyminen on varsin vaikuttava, siis oikeasti aivan helvetin hieno sivu, vaikka kettu ei ketulta näytäkään. Tällä sivulla tyyli poikkeaa realistisella vivahteellaan ja varmalla viivatyöskentelyllä täysin muusta kirjasta. Tämä on niin suuri sääli, koska tälläistä Puukankaan jälkeä olisin mieluusti lukenut monen kirjan verran. Sen sijaan lukijaa hemmotellaan näin vaikuttavalla jäljellä vain muutaman sivun verran yli satasivuisessa pokkarissa.

Vau vau vau VAU VAU VAUUUU vau!!
Vau-elämyksen jälkeen kuvitus alkaakin sitten nopeasti taantumaan, ensin perusjapanivaikutteiseksi kamaksi, lopulta järkyttäväksi hutaistuksi sonnaksi, jota rasterin ripottaminen päälle ei pelasta.

Ensimmäisen kirjan loppupuolella Puukangas oli jo lopen puhki ja sai avukseen Pauliina Högmanin ja Reima Mäkisen, jotka ilmeisesti avustivat tussittamisessa ja rasteroinnissa. Kirjassa 2 Elli Puukangas teki vain noin puolet kuvituksesta, luovuttaen paikkansa osittain Pauliina Högmanille. Högmanin kuvitus on selkeä parannus, mutta melko persoonattoman näköistä ainakin omaan silmääni. Kahden hyvin erilaisen kuvittajan tekemien sivujen sekoittelu samassa kirjassa aiheuttaa hyvin sekavan lukukokemuksen.

Högmanin kuvitus on hyvin selkeää katsottavaa, toimintakohtaukset oikeasti toimivat ja katsoja tajuaa heti mitä tapahtuu. Taustojen puute vaivaa usein. Päinvastoin kuin koiraeläimiä paljon piirtävä Puukangas, Högmanin Kerri tuppaa näyttämään vähän derpiltä usein - mutta silti paremmalta kuin Puukankaan Kerri suurimman osan ajasta. Mukaan on myös ujuttautunut hevosenjalkakoira, tai siis -kettu. Högman ei enää osallistunut kolmannen kirjan tekoon, mikä oli varmasti ihan viisas veto häneltä.

Vartijat -sarjan budjetti vaikuttaa olevan varsin alhainen ja olen saanut käsityksen, että siitä annettu palkkio kuvittajille on pientä. Mielestäni on vähintäänkin arveluttavaa kuinka Sangatsu Manga on palkannut hyvin nuoria ja kokemattomia kuvittajia näin vaativaan ja näkyvään projektiin. En myöskään ymmärrä miksi kaikki oli alussa laitettu Puukankaan harteille. Japanissa on yleistä, että mangaka piirtää hahmot ja osan taustasta, kun taas hänen assistenttinsa piirtävät hankalemmat aiheet kuten autot tai monimutkaiset taustat. Miksei kuvittajille palkattu avustajia enemmän?

Pauliina Högmanin tavaraa kakkoskirjasta, ihan toimivaa joskin tylsähköä viivaa.

Kolmanteen eli tuoreimpaan vuonna 2011 ilmestyneeseen kirjaan on viimein saatu selkeästi asiansa osaava artisti. Heidi Haatajan kuvitus on aivan upeata katsottavaa, hahmot näyttävät itseltään koko ajan, toimintakohtaukset ovat selkeää luettavaa, viivatyö varmaa, ruutujako mukavan vaihtelevaa, hahmojen ilmeet ovat eläväisiä, japanivaikutteisuus on tippunut minimiin... kehuni voisivat vain jatkua ja jatkua. Hahmot, jotka ennen näyttivät mielestäni typeriltä tai tylsiltä näyttävät nyt kiinnostavilta.

Heidi Haatajan kuvitusta. Kerri näyttää viimein ketulta eikä hänen kokonsa vaihtele! Myös tuo ihan alimpana oleva miekkonen on todella komea! Minäkin olen pieni ja herkkä! <3

Haatajan mukana tuli myös yksi suuri parannus. Vartijat sijoittuu Suomeen ja tarina ammentaa paljon Suomen mytologiasta. Haatajan ansiosta tapahtumapaikat näyttävät viimeinkin oikeasti suomalaisilta. Katsokaa vaikka tätä maisemaa:


Voimme siis vain toivoa että loppu sarjasta saadaan rutistettua ulos Haatajan voimin, mutta toisaalta Vartijat saattaa olla jo toivoton tapaus ja mahdotonta pelastaa enää. En tiedä kuinka hyvin Vartijat on myynyt, mutta näitä kirjoja löytyy paljon alelaareista ja kirjakaupoissa olen nähnyt hyllyt täynnä ostamattomia Vartijoita. En ole myöskään lukenut yhtäkään positiivista arvostelua Vartijoista, suurin näkemäni tähtimäärä taisi olla kolme tähteä. Keskinkertaisuus ei ole mikään saavutus, eikä houkuttele lukijoita.

Viimeinkin voimme siirtyä toiseen tärkeään osa-alueeseen, nimittäin itse tarinaan. Mielestäni on hienoa kuinka Vartijat sijoittuu Suomeen ja ainakin yrittää paneutua suomalaiseen mytologiaan. Valitettavasti sarjan toteutus on tönkköä. Päähenkilö Seiyan äiti oli japanilainen ja isä suomalainen. Lapsuutensa Seiya on kasvanut Japanissa, mutta äitinsä kuolluttua Seiyan on muutettava suomalaisen tätinsä luo asumaan. Käy ilmi, että Seiyan kadoksissa oleva isä kuuluu mystiseen vartijasukuun, jonka tehtävä on vartioida metsän olentojen ja ihmisten välistä rauhaa. Juuri Seiyan kotiuduttua metsässä alkaa tietenkin tapahtua kamaluuksia ja Kerri -ketun pitää kouluttaa nyhveröstä Seiyasta vartija.


Kahdessa ensimmäisessä pokkarissa tarinankuljetus on hyvin heikkoa, osasyynä varmasti piirtäjien kokemattomuus, mutta myös huono käsikirjoitus. Seiyan puolijapanilaisuus on mielestäni päälleliimattu piirre jolla kosiskellaan nuoria japanifaneja, samalla tavalla kuin tämän tekeleen mainostamisella manga-nimellä. En myöskään ymmärrä miksi lukusuunta on japanilainen, koska tätä harvinaislaatuista suomalaista sarjakuvaa haluaisi lukea varmasti moni muukin sarjakuvaharrastaja kuin vain mangojen kuluttajat. Mangoja lukemattomille uuden lukusuunnan opettelu olisi liian työlästä vain näin puolivillaista tarinaa varten. Hahmojen luonteista ei juuri saa kunnollista otetta, eivätkä he ole tarpeeksi kiinnostavia että heistä välittäisi. On ihan kivaa kuinka pahikset ovat Suomen mytologiasta tuttuja peikkoja, hiisiä sun muita, mutta heidän motiivinsa vielä kolmannenkin kirjan jälkeen ovat epämääräiset. En myöskään pidä siitä kuinka nämä lajit on piirretty joko a) puoleensavetäviksi animehiuksilla (peikot) tai sitten b) harmittoman näköisiksi metsäturriaisiksi (menninkäiset). Lajit, jotka ovat tarkoitettu pelottaviksi, kuten hiidet, konnat ja peikot eivät herätä mitään inho- tai pelkoreaktiota.

Kerri opettaa Seiyalle vähitellen vartijan kykyjä, mutta nämä tapahtuvat aina montaasimaisesti muutaman paneelin avulla, jonka aikana kertoja kertoo lukijalle että "no nyt ne harjoittelivat kauan ja Seiya oppi sitä ja tätä". Varsinaista oppiprosessia ei koskaan näytetä kunnolla juuri niiden kiinnostavimpien asioiden (metsän magia) suhteen. Sen sijaan meille kyllä näytetään kuinka Seiya harjoittelee jousipyssyllä ampumista, mutta me kaikki tiedämme jo oikeasta elämästä miten jousipyssy toimii! Fantasiasarjaa lukiessa haluamme nähdä juuri näitä uusia fantasia-asioita, tutkia niitä, uppoutua niihin täysillä.


Suuresti vaihtelevaa kuvituksen tasoa pahemmaksi ongelmaksi muodostuu omasta mielestäni juonen tylsyys ja geneerisyys. Suomalaismausteen alla sarja on ihan tavallinen Japania huokuva, lähinnä pojille suunnattu toimintasarja, jossa päähenkilö on se ainut oikea Valittu, joka pystyy pelastamaan maailman taistelemalla pahiksien armeijaa vastaan. Juonenkäänteet eivät koukuta, eikä lukija kiinny hahmoihin.

Kolmas piirtäjä on viimein tuonut mukaan kipeästi kaivatun ammattimaisen kuvituksen, mutta se tuskin riittää paikkaamaan kahden edellisen huonon kirjan aiheuttamaa vahinkoa. Kirjoja on ilmeisesti suunniteltu tulevan 4 tai 5, mutta en uskalla edes veikkailla missä vaiheessa projekti nyt on. Olisi jo säälittävää jos seuraavassa kirjassa olisi taas uusi piirtäjä mukana. Olisi myös säälittävää jos projekti jätettäisiin vain kesken, mutta jos ostajia ei ole ja jos tekijöitä ei enää hutsaa niin vaihtoehtoja tuskin on.

TÄHDET: **

Mainitsinko kuinka RUMIA RASTEREITA tässä sarjakuvassa vilahtelee?



11 kommenttia:

  1. No itse olen nauttinut todella paljon Vartiat mangoista, vaikkakin kahdesta ensimmäisestä vaan.
    En olisi edes arvannut, että kolmasosa oli jo ilmestynyt, sillä sitä ei ole kaupoissa näkynyt, tai se ei ole ollut missään mainoksessa, jonkin toisen mangan takana, mutta kiitos kun kerroit.

    Itse pidän tosi paljon Puukankaa piirto tyylistä, se on omaperäinen vaikkakin todella sottuinen ja hutaistun näköinen, kuten sanoitkin ja se, että hahmoja ei piirretä oikein on ikävää, mutta silti nautin todella paljon siitä piirtotyylistä. Högmanin tulo kakkososaan oli kyllä hiukan outoa, sillä odotin Puukankaan piirtävän koko sarjan, mutta niin ei ollutkaan. Aluksi en nauttinut siitä ollenkaan, mutta sitten aloin pitämään siitä piirtotyylistä ja annoin asian olla.
    Ja nyt nuo kolmannen osan kuvat ovat aivan mahtavia. Ne näyttävät jo siltä, että se olisi todellakin manga. + huhu minkä miekkosen laitoit tonne. *v*

    Juoni on kuten sanoit jo, todella tönkkö ja klisee.
    Siihen saisi tulla uusia asioita ja parempia sivu juonia, mutta kai niitä on vaikea keksiä.
    Ja se, että Seiyan jousiammuskelua kuvataan enemmän, kuin taikuuden oppimista on todella ikävää myös.
    Mutta uskon, että se voisi parantua loppuun mennessä.
    Jos siis sitä ilmestyy enään.
    Itse ainakin toivon, että se jatkuisi ja pääsisi loppuun asti.

    Sanoit myös, että näitä mangoja olisi joissain kaupoissa myynnissä, mutta en ole nähnyt ainuttakaan missään.
    Haluasin todella ostaa kaikki kolme osaa, mutta ei pysty.

    Ja vielä yks asia, oot oikeessa, et Suomesta ois löytyny paljon parempii pirtäjii, kuin kahdessa ekassa mangassa. Mutta koska siitä piirtämisestä ei kauhein anneta rahaa, vie ne kaikki piirtäjät pois. Saisivat panostaa hiukan enemmän tuohon raha asiaan.

    Oli muuten kiva lukee tää sun arvostelu juttu, sai tosi paljon ajatuksii mun pässä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On hyvä että joku pystyy nauttimaan, ja siis kyllähän näitä pystyy lukemaan jos ei muutakaan ole.
      Kaupoilla tarkoitin ihan kirjakauppoja, en siis marketteja/kioskeja joista pokkarit poistetaan automaattisesti hyllyiltä tietyn myyntiajan jälkeen, koska marketeissa/kioskeissa myydään vain ihan uusimpia julkaisuja. Kirjakauppoihin sen sijaan kirjat jäävät vain tomuttumaan. Esimerkiksi Kokkolan Infossa olen nähnyt Vartijat -sarjan ykkös ja kakkosnumeroita läjäpäin myynnissä, samoin Seinäjoen ja Helsingin eri kirjakaupoissa. Mikäli sulla ei ole lähellä kirjakauppaa, niin voihan näitä netistäkin tilata.

      Poista
  2. Ai että repesin tolle hopeanuolitaudille:D hyvä arvostelu. Muistan, kun näin ekaa kertaa vartijat sarjakuvan kaupan hyllyssä. Minä pidin Puukankaan töistä ja seurasin häntä deviantartissa, mutta kirjan kuvitus oli niin sekavaa ja viimeistelemätöntä, että se jäi sinne hyllyyn. Jos olisi noita "hyviä" sivuja ollut enemmän, ehkä olisin ostanut sen, vaikka arvattavissa oli että tarina ei tule olemaan mikään tajunnan räjäyttäjä... Tuli vaan heti sellanen fiilis siitä, että mangabuumia käytetään hyväksi ja julkaisijat odottavat että ostamme mitä vaan puolivillaista paskaa.... poikkean hieman aiheesta, mutta ärsyttää kun kustantajat eivät panosta ulkoasuun. Ärsytti todella silloin kun punainen jättiläinen julkaisi weedit suomeksi niillä karseilla yksivärisillä kansilla. Pääsin kirjaan seitsemän kun lopetin niiden ostamisen. Pääsyy on tarinassa, mutta kauniimpi ulkoasu olisi pelastanut ainakin mun tapauksessa. Onneksi ne on nyt korjannut sen, mutta tuskin enää tässä vaiheessa innostun jatkamaan.

    VastaaPoista
  3. Haha, luulin vain kuvitelleeni, että Vartijoista oli ilmestynyt kolmas kirja, mutta olihan se sittenkin! :D Todella hyvän piirtäjän ovat siihen saanet kyllä, toivottavasti maksoivat hänelle asiallisesti. Muuten tämä koko juttu tuntuu niin nuorten piirtäjien höpläyttämiseltä, että ihan yököttää. Googlettamalla löytyy forum-topic, jossa sarjalle on haettu piirtäjää ja minusta on pikkuisen kyseenalaista jo se, ettei hakijoille ole asetettu ikärajaa, mutta toisaalta vaaditaan "aikuismaista" työmentaliteettia. Haiskahtaa tosi pahasti siltä, että otetaan joku kokematon tekijä jostain, koska sellainen ei tajua vaatia asiallista korvausta ja on vain innoissaan, kun "pääsee" piirtämään "oikeaa" sarjakuvaa.

    Hyi, Sangatsu, häpeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö hauissa tosiaan ollut ikärajaa? Eikös sellainen ole jo laitonta?

      Poista
    2. Ei ainakaan tämän keskustelun perusteella: http://www.sangatsumanga.fi/aihe/piirtaja-vartijat-sarjalle/
      (Toisessa viestissä kysymys ikärajasta, kolmannessa siihen vastaus.)

      En osaa sanoa, onko varsinaisesti laitonta, jos ovat käytännössä kuitenkin suosineet täysi-ikäisiä tai muuten asian sumplineet kulissien takana. Epäammattimainen lähestymistapa ainakin, jos ei muuta.

      Poista
    3. Äärimmäisen epäammattimaista, enkä tajua miksi ylipäänsä kuvittajia haetaan HAULLA. Sen sijaan, että etsittäisiin netin ja suosituksien avulla lahjakkaita vanhempia piirtäjiä, joita Suomessa oikeasti löytyy paljon? Vai pyytävätkö he sitten liikaa rahaa? Naurettavaa kuinka Sangatsu Mangassa ollaan ilmeisesti kuviteltu että voidaan kengännauhabudjetilla saada aikaan jotain eeppistä ja Suomen sarjakuvaskeneä mullistavaa.

      Poista
    4. Minusta avoimella haulla hakeminen on ihan jees - semmoisetkin tekijät saavat mahdollisuuden, joilla ei ole suhteita ja/tai valmista näkyvyyttä netissä.

      Ensimmäiseen kirjaan haettiin piirtäjiä aluksi suoralla haulla muutamista tunnetuista suomalaisista "mangapiirtäjistä"... valitut tekijät eivät kuitenkaan lopulta lähteneet projektiin mukaan.
      Skene oli silloin paljon pienempi - nykyään mangatyylillä piirtäviä on Suomessa paljon enemmän....
      On kenties myös todennäköisempää, että piirtäjä on projektiin sitoutunut, jos hän hakee siihen itse.

      Jos neljännessä kirjassa on jo uusi piirtäjä valittuna, niin ehkäpä haku/valinta on suoritettu suositusten/vastaavien perusteella? En ole ainakaan kuullut, että avointa hakua tähän tulevaan kirjaan olisi tehty...

      Poista
  4. Omasta mielestäni Vartioiden juoni on ihan jees, joskaan ei mikään maailmoja mullistava. Suomen mytologiasta kyllä saisi vaikka kuinka hienoa kamaa aikaiseksi, jos vain vähän viitsisi panostaa (olen joskus itsekin suunnitellut tarinaa, jossa olisi suomalaista mytologiaa).

    Puukangas kyllä osaa piirtää ihan hyvin, mutta tämä piti kaiketi saada ulos niin äkkiä ettei hänkään voinut asialle oikein mitään. Ei kukaan piirtäjä vain pysty tekemään laatujälkeä, jos aikaa on liian vähän. Högman puolestaa teki liian siloiteltua jälkeä, ei Suomen metsät ole mitään nättejä puutarhoja. Ja Högman ei ole kovin hyvä toimintakohtausten kanssa.
    Haataja sen sijaan kyllä osaa asiansa sekä laadun että toimintakohtausten suhteen, vaikka hänen tyylinsä onkin radikaalisti erilainen muihin verrattuna (mutta pidän siitä eniten kaikista kolmesta).

    Olen kuullut, että neljännessä Vartijassa olisi taas uusi piirtäjä. Valkaman omasta mielestä tämä projekti lienee kirottu, kun hän ei saa yhtään piirtäjää pysymään messissä kovinkaan pitkään.

    ~Yamashita

    VastaaPoista
  5. Tiedän että kirjoitan myöhään mutta haluaisin tietää Vartijat sarjan neljännen osan ilmestymisestä.

    Koska tykkään tästä sarjasta suomalaisena mangana! Sekä pidän maga kirjoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikuttaa siltä ettei sarjaa jatketa. Edellinen osa ilmestyi kuusi(!) vuotta sitten ja sarjalla on ollut ongelmia piirtäjien löytämisessä. Sarja on otettu myös nuivasti vastaan. En ole nähnyt mitään puhetta sarjan jatkosta, mutta ne myöskään sen lopetuksesta. Ilmeisesti se on vain lakaistu maton alle ja toivottu, ettei kukaan huomaisi.

      Poista